Esiintyjän ensiapupakkaus johtajalle ja asiantuntijalle (1/6)

Takaisin

Julkaistu 02.10.2014

Esiintymisen ensiapupakkaus johtajalle ja asiantuntijalle
Alkuperäinen kuva: FlickR Creative Commons, Long Cheng

 

Tämä kirjoitus on osa Esiintyjän ensiapupakkausta johtajalle ja asiantuntijalle. Ensiapupakkauksen ovat pakanneet esiintymisvalmentaja Sari Paavilainen ja presentaatiosuunnittelija Timo Sorri.

Pakkauksen tarkoituksena on tuoda esiintyjälle parempi itseluottamus esiintymistilanteeseen. Onnistuminen on usein uskosta ja itseluottamuksesta kiinni. Hyvällä itseluottamuksella pelaava golfari tuntee jo ennen lyöntiä onnistuvansa. Samoin myös varma puhuja ja esiintyjä uskoo ja tuntee onnistuvansa ennen kuin on sanonut sanaakaan yleisön edessä.

Ensimmäiset kaksi osaa keskittyvät esiintyjän mielen ja kehon valmistamiseen esiintymistilanteeseen.

Voit ladata Esiintyjän ensiapupakkauksen e-kirjana täältä.

Johdanto

Kuvittele, että olet menossa puhumaan ihmisille. Sinun pitää vakuuttaa organisaatiosi johtoryhmä ehdotuksesi taakse, tai saada ihmiset toimimaan uudella tavalla. Avaat oven, seisot salin oven suussa, katsot sinua odottavaa yleisöä. Mitä ajatuksia mielessäsi pyörii? Oletko rauhallinen ja odottavan innokas? Vai oletko hermostunut ja peloissasi? Käytkö esitystä läpi mielessäsi, teetkö syvähengityksiä, vai keskitytkö olemaan pyörtymättä?

Puhetaidon kirjailija ja kouluttaja Juhana Torkki kirjoittaa Havainin blogissa: “…Jos 90 % suomalaisista pitää itseään keskimääräistä parempana autokuskina, puhumisen laita on päinvastoin: olen huomannut, että suurin osa pitää itseään keskimääräistä heikompana puhujana. Tämä on tilastollisesti erikoista. Aivan erityisesti ihmiset pitävät itseään keskimääräistä kovempina jännittäjinä.”

Varmasti kaikilla johtajilla ja asiantuntijoilla on ideoita jaettavaksi ja merkityksellistä kerrottavaa maailmalle. Varmasti kaikilla heillä on joskus tarve vaikuttaa kollegoihinsa.

Miten he voisivat uskoa useammin kuuluvansa tuohon keskimääräistä parempaan joukkoon esiintyjiä?

Olemme keränneet tähän johtajan ja asiantuntijan esiintymisen ensiapupakkaukseen vinkkejä esiintymiseen ja ideoiden esittämiseen kolmesta näkökulmasta:

  1. Miten valmistat kehosi ja mielesi varmaan esiintymiseen
  2. Miten rakennat luottamuksen viestiisi esityksen tiekartalla
  3. Miten vähennät englanninkieliseen esittämiseen liittyvää jännitystä

 

Taistelu voitetaan jo ennen kuin se käydään – valmista kehosi ja mielesi esiintymiseen

Kaikilla meillä on kokemuksia esiintymisestä. Alaluokkien ryhmätyöselostuksista, opiskeluaikojen projektiesitelmistä, työelämän presentaatioista. Aika monella jo esiintymistilannetta ajatellessa syntyy reaktio: vatsanpohjassa kuplii innostus tai möyrii pelko, kurkkua kuristaa tai pulssi kiihtyy.

Mitä tärkeämpi esitys on edessä, sitä voimakkaammin reaktiot huomaa kehossa. Hermostuminen saa kehon reagoimaan kuin kyseessä olisi selviytymistaistelu savannilla – taistele tai pakene, mutta älä ainakaan jää rentona paikallesi kohtaamaan jännityksen aiheuttajaa. Esiintymistilanteessa taisteleminen tai pakeneminen eivät kuitenkaan ole vaihtoehto, vaan hyvä esiintyjä on luonteva ja vakuuttava, ei pelokas tai hyökkäävä.

Luontevaa esiintymistä voi oppia

Nyt kuvittele itsesi lavalla parhaimmillasi. Tukka on hyvin, vaatteet ovat mukavat ja tyylikkäät, valaistus on kohdillaan, yleisö syö kädestäsi ja tunnet olevasi valloittava ja samalla täysin oma itsesi. Miltä keho nyt tuntuu? Todennäköisesti huomaat enemmän innostusta, rauhaa, jopa iloa. Voiko esiintyminen olla tällaistakin?

Mitä luontevampi olet yleisön edessä, sitä vakuuttavampi olet. Kun luotat itseesi lavalla, yleisösi luottaa  siihen, mitä kerrot. Ja päinvastoin: jos paidankaulus hiertää tai pelkäät mokaavasi, vaikutat yleisöllesi epävarmalta, hermostuneelta, tai hyökkäävältä. Miksi tuo puhuja pälyilee ympäri huonetta? Peitteleekö hän jotain? Kuulijoiden on vaikea luottaa sanomaasi.

Kaikeksi onneksi luonteva esiintyminen on taito.

Kuten pyörällä ajaminen tai vieras kieli, luontevaa esiintymistä voi oppia. Kukaan meistä ei syntynyt pyörän satulassa istuen, ja silti useimmat oppivat ajamaan pyörällä kouluikään mennessä. Kun on riittävästi harjoitellut tasapainoa, ohjaamista, ja eteenpäin polkemista, pyöräilystä tulee tehokas tapa päästä paikasta toiseen ja jopa rentouttava harrastus. Sama pätee esiintymiseen; harjoittelemalla taito kehittyy, ja esiintymisestä voi tulla helppoa ja jopa miellyttävää.

Kuten pyörällä ajaminen, myös luontevan esiintymisen taito koostuu monesta taidosta. Kirjoitussarjan seuraavassa osassa pureudumme tarkemmin näihin taitoihin

  • oman kehon tuntemusten ja reaktioiden huomioiminen ja käsittely
  • omien ajatusten havainnointi ja käsittely
  • kehonkieli ja äänen käyttö
  • esityksen yleisön ja oman tavoitteen tunnistaminen