Tämä kirjoitus on osa Esiintyjän ensiapupakkausta johtajalle ja asiantuntijalle. Ensiapupakkauksen ovat pakanneet esiintymisvalmentaja Sari Paavilainen ja presentaatiosuunnittelija Timo Sorri.
Pakkauksen tarkoituksena on tuoda esiintyjälle parempi itseluottamus esiintymistilanteeseen. Onnistuminen on usein uskosta ja itseluottamuksesta kiinni. Hyvällä itseluottamuksella pelaava golfari tuntee jo ennen lyöntiä onnistuvansa. Samoin myös varma puhuja ja esiintyjä uskoo ja tuntee onnistuvansa ennen kuin on sanonut sanaakaan yleisön edessä.
Ensimmäiset kaksi osaa keskittyivät esiintyjän mielen ja kehon valmistamiseen esiintymistilanteeseen. Voit lukea aiemmat kirjoitukset täällä:
- Esiintyjän ensiapupakkaus johtajalle ja asiantuntijalle – Johdanto
- Esiintyjän ensiapupakkaus johtajalle ja asiantuntijalle – Taistelu voitetaan jo ennen kuin se käydään
Seuraavat kaksi kirjoitusta keskittyvät siihen, miten esiintyjä voi saavuttaa varmuutta esiintymiseen luottamuksella oman esityksen sisältöön ja viestiin. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea tietynlaisen rutiinin omaksumista esitystä valmistellessa. Jatkaaksemme golfarianalogiaa, huippugolfari tekee aina tietyt rutiinit ennen kierrokselle lähtöään, ennen jokaista lyöntiään ja jopa kierroksen jälkeen.
Rutiini varmistaa huippugolfarille sen, että kaikki ne itseluottamukseen vaikuttavat tekijät, joihin hän voi itse vaikuttaa, on varmasti käsitelty.
Esityksen tiekartan muodostaminen on esiintyjälle vastaavanlainen rutiini.
Tunne tiekarttasi, esiinny itsevarmasti
Tiedätkö sen tunteen, joka tulee, kun matkustat uuteen maahan ja tuntemattomaan kaupunkiin? Aluksi et tunne lainkaan uutta ympäristöäsi. Kadut ja rakennukset tuntuvat uusilta ja oudoilta. Se tuntuu samaan aikaan sekä mukavalta että jännittävältä. Jos sinut nyt vietäisiin silmät sidottuna kokonaan toiselle puolelle kaupunkia, et varmasti löytäisi tietäsi takaisin lähtöpaikkaasi.
Hiljalleen alat muodostaa kiintopisteitä ympäristöstäsi ja liikut uudessa ympäristössäsi varmemmin. Muutaman päivän päästä luovit kaupungin katuja jo kuin konkari. Outoon ympäristöön liittyvä uutuudenviehätys on kadonnut, mutta toisaalta harhautuminen mielenkiintoiselle sivukujalle ei sekoita sisäistä kompassiasi, koska pian löydät katseellasi tutun kohdan, josta poikkesit sivuun.
Varma esiintyjä luovii esityksen läpi tiekartan avulla
Samaan tapaan kuin mieleesi rakentunut kaupunkikartta helpottaa liikkumista uudessa ympäristössä, selkeänä mielessä oleva esityksen tiekartta poistaa esiintymiseen liittyvää jännitystä ja epävarmuutta.
Valitettavan usein vain se tärkeä seminaariesitys tai henkilöstön kiitospuhe, joka on “vasta kahden viikon päästä”, jää aina kaiken muun juoksevan jalkoihin. Lopulta huomaat kursivasi esitystäsi kiiressä kasaan viimeisinä tunteina. Illan pimeinä tunteina. Väsyneenä.
Esiintymispäivänä sisimpääsi kalvaa, koska et ole täysin varma siitä, mitä sait aikaiseksi. Olet yleisön edessä, ihmisten silmien alla, ja luolamiesaivojen aiheuttama luontainen “pakene tai taistele” -reaktio sumentaa jo valmiiksi hämyistä polkua kohti päämäärääsi. Yksikin harha-askel – yllättävä yleisökysymys tai esityksen aikana mieleen juolahtava ajatus – on vaarassa hukata esittäjän, yleisön tai molemmat tiekartalta.
Kuvittele, jos voisit olla yleisösi edessä itsevarmana ja herkkänä yleisölle. Kysymys tai yllättävä uusi ajatus ei vie sinua pois suunnastasi, se on vain mielenkiintoinen sivupolku matkalla päämäärääsi.
Se on mahdollista. Tarvitset vain hieman aikaa ja prosessin.
Huomisessa kirjoituksessa esittelemme seitsemän askeleen prosessin, jonka avulla muodostat itsellesi selkeän esityksen tiekartan ja esiinnyt varmemmin.
- Aloita ajoissa
- Ajattele analogisesti
- Tunnista esityksesi ”yksi asia”
- Muodosta rakenne
- Karsi kirurgin varmuudella
- Visualisoi pääideasi
- Anna alitajunnalle aika